Komt er een nationale pensioenplicht?
Achter de schermen zijn de overheid, werkgevers en vakbonden druk bezig met de vormgeving van een nieuw pensioenstelsel en de invoering van een nieuwe pensioenwet. Deze week werd er plots weer gesproken over een ‘nationale pensioenplicht’. Wat is dat?
Op dit moment staat het veel werkgevers vrij om wel of geen pensioenregeling aan te bieden aan hun werknemers. Met name bij kleinere bedrijven zonder cao gebeurt dit niet altijd.
Dit heeft tot gevolg dat aardig wat mensen die in loondienst werken geen aanvullend pensioen opbouwen. Volgens de meest recente cijfers geldt dit voor bijna 900.000 Nederlanders. Zij zijn op hun oude dag aangewezen op alleen een AOW-uitkering.
Aantal mensen zonder pensioen moet gehalveerd
Op aandringen van pensioenminister Schouten hebben werkgevers en vakbonden nu afgesproken dat zij gaan proberen het aantal werknemers zonder pensioen binnen vijf jaar te halveren.
Lukt dat niet, dan moet de invoering van een nationale pensioenplicht onderzocht worden. De werkgevers en de vakbonden staan open voor deze discussie, zo bleek deze week tijdens het debat over het pensioenstelsel in de Tweede Kamer.
Tot dusverre leek zo’n plicht onbespreekbaar. Maar voor een akkoord over de nieuwe pensioenwet is de steun van een van de linkse partijen nodig. PvdA en GroenLinks willen allebei dat meer werknemers pensioen kunnen opbouwen. Een nationale pensioenplicht klinkt erg aanlokkelijk.
Zo’n wet zou betekenen dat werkgevers verplicht een basispensioenregeling moeten aanbieden aan werknemers in loondienst. De linkse partijen willen ook graag dat de minimumleeftijd voor pensioenopbouw dan wordt verlaagd naar 18 jaar.
Stok achter de deur
Het bovenstaande betekent nog lang niet dat zo’n plicht er daadwerkelijk komt. Andere politieke partijen die óók de pensioenwet moeten ondertekenen zijn er mogelijk minder happig op.
Volgens vakbond FNV is de afspraak om de plicht te onderzoeken vooral een “stok achter de deur” voor inspanningen om het aantal mensen zonder aanvullend pensioen terug te dringen.
Over drie jaar is er een evaluatiemoment om te kijken of die doelstelling kan worden gehaald.
(Redactie Vrijelijfrente.nl, 4 november 2022; Bron: FD)
Lees ook: